Energietransitie is haal- en betaalbaar

Meerjarendoelen

4.3.3

De energietransitie is beter betaalbaar voor iedereen (passende financiële instrumenten)

Toelichting op meerjarendoel

Toegang tot financiering voor verduurzaming en participeren in duurzame opwek is op dit moment niet voor iedereen haalbaar. Ook betaalbaarheid van de energierekening is voor velen een uitdaging. De inclusieve energietransitie is een nieuw, complex proces. Er is veel informatie beschikbaar, tegelijk is ook nog veel te leren. Nieuwe initiatieven – in de provincie en daarbuiten – leveren waardevolle kennis en inzichten op. Er is innovatie in financiering en samenwerking nodig. Dat vraagt om experimenteerruimte en lef. Hiervoor hebben we de aanpak inclusieve Energietransitie ontwikkeld, om concepten te beproeven in de praktijk en de geleerde lessen in te zetten voor opschaling of replicatie in de provincie. We maken hiervoor garanties, leningen en subsidies beschikbaar. De aanpak Inclusieve Energietransitie is opgezet langs de lijnen actie, innovatie en kennis, en is geborgd binnen de pijlers van het Programma Energietransitie. Zie 4.1.1 voor resultaten van isolatievouchers en inclusieve aanpak bij wijkuitvoeringsplannen en 4.2.3 voor inclusiviteit bij opwek.

Beoogd resultaat 2023

  • We continueren onze inzet om de juridische en fiscale belemmeringen voor mogelijkheden rondom gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsconcepten samen met het Rijk op te lossen. We streven naar het creëren van experimenteerruimte om minimaal twee gemeenten te ondersteunen in de toepassing van een dergelijk instrument.
  • We streven ernaar om de landelijke subsidiemogelijkheden te koppelen aan de regionale versnellingsaanpak voor isolatie (zie 4.1.1.) zodat hier op een laagdrempelige manier toegang toe komt voor mensen met een smalle beurs.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08