Regionale slagkracht sterk

Meerjarendoelen

9.5.5

Het strategisch vermogen van de organisatie en lobbykracht is sterker

Toelichting op meerjarendoel

Het belang van een sterke strategische functie is groot. Ervaringen met onder andere het strategennetwerk, het Groeisprong 2040-traject, maar ook de resultaten van het onderzoek Strategisch vermogen (h)erkennen van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) laten zien dat er weliswaar voldoende strategisch vermogen aanwezig is in de organisatie, maar dat het vaak onvoldoende lukt om dat productief te maken. Eerder riep Motie 96 Lange termijnstrategie (10 november 2021 ) ons al op om strategie- en kennisontwikkeling structureel in te vullen.

Daarvoor zal in 2023 een unit Strategie worden ingericht die als ‘binnenboordmotor’ aan de gang gaat met het verder versterken en operationaliseren van het strategisch vermogen. Om vraagstukken efficiënt en domein overstijgend te kunnen vastpakken en het strategisch vermogen door te ontwikkelen is het nodig om de coördinerende/aanjagende functie beter te beleggen dan nu het geval is. De unit Strategie draagt eraan bij dat het strategisch vermogen op concernniveau gebundeld en gestroomlijnd wordt, en wordt ondersteund en doorontwikkeld. Aandacht voor onderwerpen als kennis en data, scenario denken en houding en gedag zijn hierbij van belang.

In 2023 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. Een nieuw coalitieakkoord vraagt om aanpassing van de Public Affairs-agenda. Een nieuw college betekent nieuwe netwerken en veel kennismaken, waardoor er veel inzet is op relatiebeheer in Den Haag. In 2023 ligt de focus van Public Affairs sowieso op ontmoeting, na een aantal jaren waarin dat minder kon. De kosten voor het organiseren van dergelijke evenementen zijn de afgelopen jaren gestegen.

Beoogd resultaat 2023:

  • Operationaliseren unit Strategie.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08