Duurzame energie in provincie Utrecht

Meerjarendoelen

4.2.4

Het aandeel duurzame warmtebronnen voor de verwarming van gebouwen is groter

Toelichting op meerjarendoel

In de afgelopen jaren is de productie van duurzame warmte in de provincie Utrecht sterk gestegen. Het gaat vooral om warmte uit duurzame houtachtige biomassa, maar ook omgevingswarmte ontwikkelt zich voorspoedig. De komende jaren zal de productie van hernieuwbare warmte gestaag blijven toenemen door de marktintroductie van relatief innovatieve technieken als aquathermie, geothermie en zonthermie. Het economisch potentieel van groen gas en waterstof ter vervanging van aardgas in de gebouwde omgeving is momenteel nog lastig in te schatten.

Een groot aantal collectieve warmte-initiatieven bevindt zich in een prematuur stadium (ideefase, haalbaarheid). De provincie versnelt de ontwikkeling van deze projecten door financiële, technische of maatschappelijke knelpunten te identificeren en oplossingsrichtingen aan te dragen. Voorbeelden hiervan zijn lokaal seismisch onderzoek om het potentieel van bodemenergie nauwkeuriger te kunnen bepalen. En hydrologisch onderzoek om meer inzicht in de kenmerken van oppervlaktewater of grondwater te krijgen, en zo het potentieel van aquathermie vast te stellen. Warmteprojecten waarvan de haalbaarheid al is bepaald, worden ondersteund met instrumenten als een marktconsultatie, de inzet van projectleiders, de opzet van het Servicepunt Warmte en financieringsonderzoek. Ten slotte dragen we in gezamenlijkheid met de gemeenten bij aan de ontwikkeling en uitvoering van de planvorming warmtetransitie (onder andere Regionale Structuur Warmte, wijkuitvoeringsplannen, transitievisies) vooral waar het de ontwikkeling van grootschalige collectieve systemen betreft. Zie ook 4.1.1.

Beoogd resultaat 2023

  • De kansenkaarten warmte in GIS zijn geactualiseerd, aangevuld met de geanalyseerde transitievisies warmte en ‘match’ van vraag en aanbod.
  • Ten minste vijf gemeenten met wijken waar collectieve oplossingen voor de hand liggen (‘match’ van vraag en aanbod) worden gestimuleerd en ondersteund om de mogelijkheden voor een warmtenetwerk nader uit te werken.
  • Ten minste vier lopende en twee nieuwe projecten     voor duurzame warmtewinning waaronder aquathermie, geothermie en seizoensopslag (HTO) worden ondersteund.
  • Specifiek voor geothermie wordt in geselecteerde kansrijke gebieden ten minste één project  ondersteund met onder andere seismische metingen, locatieonderzoek en omgevingsmanagement (dat wil zeggen interactie en afstemming met de omwonenden).
  • Er is een plan van aanpak voor het financieringsvraagstuk (hoe warmtenetwerken te financieren en de mogelijke rol hierin van de provincie) aangevuld met andere instrumenten gericht op realisatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de resultaten van het initiatiefvoorstel Provinciaal onderzoek investeringsmogelijkheden versnelling Energietransitie.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08