Duurzaamheid een substantieel onderdeel

Meerjarendoelen

2.4.2

Utrechtse voedselproducenten produceren meer voor de regionale markt en Utrechtse inwoners kunnen gemakkelijker kiezen voor gezond en duurzaam voedsel.

Toelichting op meerjarendoel

Het provinciale beleid om lokaal en gezond eten te bevorderen hebben wij verwoord in de Voedselagenda (vastgesteld april 2021). Het bijbehorende uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks geactualiseerd. Lokaal geproduceerd voedsel kan een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de landbouw en het draagvlak voor de landbouw bevorderen. Met de Voedselagenda stimuleren wij concreet de samenwerking tussen kennisinstellingen, horeca, retail, agrariërs en burgers om zo de lokale afzet van voedsel te vergroten.   

In 2023 geven we vanuit de Voedselagenda samen met de Sociale agenda uitvoering aan motie 89 - Utrecht steunt voedselbanken. Voor het onderdeel van de motie gericht op het verbinden van korte keten-initiatieven met voedselbanken worden de volgende activiteiten vanuit de Voedselagenda in 2023 uitgevoerd:

  • Het bieden van financiële ondersteuning bij de opstart en uitwerking van een provinciale verspillingshub vanuit Voedselbank Utrecht.  
  • Er wordt een dealmaker aangesteld voor lokaal voedsel die ook de opdracht krijgt om korte keten initiatieven kenbaar en zichtbaar te maken bij de voedselbanken in de provincie.  

Hiervoor is een aanvullend budget nodig van € 100.000.  

Beoogd resultaat 2023:

  • Voortgangsrapportage uitvoeringsprogramma 2022.
  • Eind 2023 wordt een evaluatie van Voedselagenda opgesteld.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08