De waterveiligheid en klimaatadaptatie

Meerjarendoelen

3.1.4

De fysieke leefomgeving wordt beter voorbereid op klimaatverandering

Toelichting op meerjarendoel

Het klimaat verandert nog steeds in hoog tempo. De in 2021 en 2022 uitgebrachte nieuwe internationale rapporten van klimaatwetenschappers laten een verontrustend beeld zien. Acties gericht op het verminderen van de snelheid van opwarming of zelfs verlaging van de temperatuur hebben nog onvoldoende effect. De temperatuurstijging zet wereldwijd door, zeker ook in Nederland. De weersomstandigheden worden steeds extremer. Daarom blijft het aanpassen aan klimaatverandering een essentieel onderdeel van het landelijke en provinciale klimaatbeleid. Met het Programma Klimaatadaptatie 2020-2023 is vooruitgang geboekt in het streven om klimaatadaptatie een richtinggevend onderdeel te maken van het provinciale beleid en uitvoeringsinstrumentarium. Binnen de regio wordt stevig aan de weg getimmerd om klimaatadaptatie in de praktijk te brengen. Daar werken de regionale samenwerkingsverbanden, waterschappen, gemeenten, maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties samen aan.

De in 2021 tot stand gekomen Afspraken klimaatadaptief bouwen Utrecht zijn, voor zover het nieuwbouw betreft, integraal overgenomen in het Convenant Duurzame Woningbouw. Ze zijn inmiddels ondertekend of omarmd door meer dan 30 partijen. Een eerste serie lokale hitteplannen is in 2022 tot stand gekomen. De subsidieregeling Klimaatbestendige, groene en gezonde gteden en gorpen is een groot succes, vooral op het onderwerp groenblauwe schoolpleinen. Op het gebied van landbouw zijn gerichte stresstesten uitgevoerd en potentiële maatregelen concreet gemaakt en gebundeld in de vorm van inspirerende verhalen van voorbeeldboeren. In 2022 zijn ook risico’s en kansen in beeld gebracht van klimaatverandering op de provinciale infrastructuur. Drie inhoudelijke doelen staan centraal in het programma:

  • een koele en aangename leefomgeving creëren;
  • een robuust bodem- en watersysteem;
  • een veilige provincie: kunnen omgaan met extreme weersituaties.

Beoogd resultaat 2023

  • In 2023 wordt de balans opgemaakt van de resultaten van het Programma Klimaatadaptatie 2020-2023 en wordt vervolgens een voorstel gedaan over de manier waarop de beleidsontwikkeling- en uitvoering op het gebied van klimaatadaptatie ook na 2023 vorm kan krijgen.
  • Ondersteuning van concrete projecten en maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie via de subsidieregeling Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen.
  • Inzet is en blijft om te stimuleren dat alle Utrechtse gemeenten eind 2023 een lokaal hitteplan hebben.
  • De mate van verankering van klimaatadaptatie binnen het provinciale beleid is te volgen via een monitoringsysteem.
  • Inzet is dat bij nieuwe gebiedsontwikkelingen klimaatadaptatie standaard wordt meegenomen, zowel in de ruimtelijke inrichting als bouwwijze bij nieuwbouw en transformatie. Daarbij zijn de Afspraken klimaatadaptief bouwen Utrecht leidend, in afwachting van de in ontwikkeling zijnde landelijke maatlat voor een klimaatadaptieve gebouwde omgeving.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08