De waterveiligheid en klimaatadaptatie

Meerjarendoelen

3.1.3

De provincie is beter voorbereid op de gevolgen van overstromingen

Toelichting op meerjarendoel

Naast sterke dijken is het van groot belang dat we voorbereid zijn op de mogelijke gevolgen van overstromingen. Een overstroming is immers nooit helemaal uit te sluiten. Daarom werken wij samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), waterbeheerders en gemeenten aan de regionale implementatie Gevolgbeperking Overstromingen. Het gezamenlijke doel is om de gevolgen (slachtoffers, schade en maatschappelijke ontwrichting) van een eventuele overstroming te beperken via beleid en maatregelen. In 2023 ligt de focus enerzijds op het delen van kennis en anderzijds op het stimuleren van gemeenten en beheerders van vitale en kwetsbare objecten om bestaande en nieuwe ontwikkelingen bestand te maken tegen overstromingen. Dit gebeurt vooral via de werkregio's klimaatadaptatie.

Eind 2021 is het Overstromingsrisicobeheerplan (ORBP) vastgesteld. Dit plan bevat een overzicht van de doelen en maatregelen voor het beheersen van overstromingsrisico’s. In de periode 2022-2027 staan de overheden, waaronder onze provincie, voor de uitvoering van dit plan. Daarmee worden de negatieve gevolgen van overstromingen voor de gezondheid van de mens, het milieu, het cultureel erfgoed en de economische bedrijvigheid verminderd. Eind 2025 moeten er nieuwe overstromingskaarten beschikbaar zijn. In 2023 zal het daarvoor benodigde proces worden ingericht.

Beoogd resultaat 2023  

  • Delen van handvatten voor overstromingsrobuust inrichten en stimulatie van gemeenten en beheerders van vitale en kwetsbare objecten om voor bestaande en nieuwe gebiedsontwikkelingen de gevolgen van overstromingen te beperken.
  • Deelnemen aan het proces van de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR) en uitvoering geven aan het ORBP.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08