Om het verduurzamen van woningen te versnellen, komt het Rijk met nieuwe wetten, regelingen en subsidies . De noodzakelijke versnelling vraagt om een grote inzet van gemeenten, woningcorporaties, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), energiecoöperaties en andere bewonersinitiatieven, en om een goed samenspel tussen deze partijen. We ondersteunen deze partijen met kennisdeling en financiële en inhoudelijke ondersteuning. We zetten ons hierbij extra in voor bewoners die niet zomaar kunnen meedoen aan de energietransitie, bijvoorbeeld omdat zij onvoldoende toegang tot informatie, kennis of financiële middelen hebben. Beoogd resultaat 2023 - Nu de Transitievisies Warmte klaar zijn, is het de bedoeling dat alle gemeenten wijkuitvoeringsplannen opstellen. Concrete uitvoeringsplannen zijn ook nodig voor tijdige aanpassing van de energie-infrastructuur. We willen minimaal vijf gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling van een inclusieve wijkgerichte aanpak.
- Om gemeenten, maar ook energiecoöperaties en andere bewonersinitiatieven te helpen bij het uitvoeren van campagnes voor energiebesparing en het opzetten van projecten, gaat een Servicepunt Warmte van start. Dit servicepunt zal minimaal vijf succesvolle aanpakken identificeren en verspreiden en minimaal vijf projecten in de initiatieffase verder helpen.
- Doorontwikkeling en opschaling versnellingsaanpak isolatievouchers. We richten ons hier specifiek op de huishoudens met de lagere inkomens en een eigen huis. In 2022 zijn we gestart met vier gemeenten. Doelstelling is om in 2023 alle 26 gemeenten in onze provincie de mogelijkheid te bieden om mee te doen met de versnellingsaanpak.
- Met de corporaties starten we een strategisch overleg om zo inzicht te krijgen in de uitvoering van nationale prestatieafspraken over de gewenste versnelling van de verduurzaming van hun woningbestand. Ook onderzoeken we welke stimulerende rol we kunnen spelen voor overige huurwoningen. Doel hierbij is energiebesparing en daarmee een verlaging van de energierekening voor de huurders.
- Kleine VvE’s, van maximaal zeven woningen kunnen geen gebruik maken van de ondersteuning via DVvE b.v. of missen de aansluiting met landelijke regelingen voor energiebesparing. We ondersteunen via de Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie provincie Utrecht (UsET 2021) minimaal drie collectieve (blok- of straatgericht) ontzorgingsprojecten voor kleine VvE’s waarbij meerdere kleine VvE’s in samenhang worden betrokken. De DVvE staat voor de Duurzame VvE, die bestaande VvE's helpt verduurzamen door procesondersteuning en onafhankelijk advies.
|