Natuurnetwerk is robuust (ontwikkeld)

Meerjarendoelen

2.1.1

Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) is verder gerealiseerd (groter van oppervlakte)

Toelichting op meerjarendoel

Uitbreiding van het NNN is nodig om natuurgebieden te vergroten en beter met elkaar te verbinden. Hiervoor is functieverandering van gronden nodig en inrichting van deze gronden als natuur.  

Functieverandering nieuwe natuur
De geplande uitbreiding van het Utrechtse NNN is 1.570 hectare (ha) in de periode 2011-2027. Om dit doel te halen moeten we jaarlijks nieuwe natuur realiseren. Dit doen we door de functie van gronden aan te passen, bijvoorbeeld van landbouwgrond naar natuurgrond. In het kader van het strategisch bosbeleid (zie ook 2.1.4) willen wij een substantieel deel van het nog te realiseren deel van het NNN inrichten als bos.

We hebben inmiddels 971 ha gerealiseerd (stand op 31 december 2021 volgens de voortgangsrapportage natuur 2022, 62% van opgave). Er resteert dus nog een opgave van 599 ha tot en met 2027. Voor verwerving en functieverandering werd lange tijd een lineaire begroting van gemiddeld 125 ha per jaar aangehouden. Maar de resultaten zijn de afgelopen jaren veel lager dan begroot. Daarom is de begroting nu bijgesteld. Daarbij gaan we er vanuit dat met de start van integrale gebiedsprocessen het jaarlijks aantal hectaren functieverandering kan stijgen. Ook dit is nog een flinke opgave. Ook gegeven de situatie in het landelijk gebied waardoor agrariërs in grote onzekerheid verkeren. Maar het is wel een realistisch streven. De totale ambitie blijft staan, maar het is duidelijk dat de realisatie in 2027 erg lastig zal zijn. Een deel van de te realiseren NNN zal bestaan uit nieuw bos op basis van de ambities uit het Strategisch bosbeleid. Voor 2023 is 10 ha nieuw bos geprogrammeerd.

Het tijdig realiseren van nieuwe natuur gaat bij bijna alle provincies moeilijk. Daarom is in IPO-verband in 2021 de Taskforce versnelling inrichting restopgave 80.000 ha extra natuur gestart, kortweg Taskforce restopgaven van het IPO. De Taskforce komt in het najaar van 2022 met aanbevelingen voor versnelling van de realisatie van het NNN. Ook met de Utrechtse partners in het landelijk gebied uit de Kopgroep Akkoord van Utrecht wordt gezocht naar mogelijkheden om de opgave tijdig te realiseren, zowel voor functieverandering als voor inrichting van nieuwe natuurgebieden.

De recente landelijke ontwikkelingen rondom stikstof en het NPLG leiden er ook toe dat agrariërs nog terughoudender zijn in het realiseren van natuur of de verkoop van hun gronden voor realisatie van natuur.    

Inrichting nieuwe natuur
Na functieverandering hebben we de opgave om de gronden in te richten en geschikt te maken voor waardevolle natuur met een hoge biodiversiteit. Naast de genoemde 1.570 ha lag er sinds 2011 nog circa 2.700 ha grond die we ook moesten inrichten. In totaal ging het vanaf 2011 dus om 4.264 ha. Hiervan is inmiddels 1.9874 ha ingericht zowel door de provincie als door terreineigenaren. Dat is 47% van de opgave (stand 31 december 2021, volgens voortgangsrapportage natuur 2022). Er resteert nog een taak van 2.277 ha. In 2023 worden naar verwachting de volgende projecten/gebieden ingericht: Elster Buitenwaarden (120 ha), Marickenland (150 ha, mogelijk uitloop naar 2024), Voorveldse Polder (circa 15 ha), De Hellen (Binnenveld, circa 22 ha), Groot Wilnis Vinkeveen (circa 12 ha), Bijleveld (4 ha NNN), Autenase kade (4 ha NNN) en verbinding Leersumse Veld-ecoduct N226 (ca 8 ha). Er zijn verder nog enkele andere locaties die mogelijk worden ingericht, maar die zijn afhankelijk van grondverwerving/functieverandering. Daadwerkelijke inrichting in 2023 is mede afhankelijk van een aantal omgevingsfactoren, zoals bestemmingsplanprocedures, vergunningen om in te mogen richten, PFAS-problematiek en tekort aan materiaal en personeel. In 2023 willen we voor alle nog niet ingerichte terreinen, waar wel al functieverandering heeft plaatsgevonden met de eigenaren afspraken maken over wanneer er ingericht gaat worden. Ondanks deze inspanningen gaan we er vooralsnog vanuit dat in het jaar 2027 de inrichtingsopgave niet volledig is afgerond. Wel is er zicht op doorontwikkeling om tot afronding van de restantopgave, voorlopig ingeschat op 750 ha, te komen.
In de tabel met indicatoren is, in tegenstelling tot eerdere jaren, bij de indicator Ontwikkelde nieuwe natuur alleen het aantal hectaren opgenomen dat daadwerkelijk is geprogrammeerd. Hectaren die nog niet zijn geprogrammeerd, bijvoorbeeld omdat ze nog niet zijn verworven of omdat er nog geen concrete plannen rondom inrichting zijn, zijn nog niet in de tabel opgenomen.    

Beoogd resultaat 2023:  

  • 25 ha van functie veranderd naar natuur, waarvan 10 ha nieuw bos
  • Ongeveer 300 ha nieuwe natuur is ingericht
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08