Het groenbeheer langs de provinciale wegen is omvangrijk. Zo beheren we ongeveer 500 ha gras, 207 km sloten, 56 km hagen en ongeveer 60.000 bomen. We passen waar mogelijk ecologisch wegbermbeheer toe langs onze wegen. Het hanteren van de gedragscode infrastructuur resulteert in het tijdig rekening houden met de aanwezige flora en fauna. Bij het groenonderhoud mogen de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer niet in het geding komen.
We streven ook naar een duurzaam bomenbestand en beplantingsbestand langs de provinciale wegen. Meer diversiteit in soorten maakt het bomenbestand beter weerbaar tegen ziekten en plagen. Het beheer is een koppeling van verkeersveiligheid, ecologie en landschap.
Het vast onderhoud aan het groen, zoals het maaien van bermen en sloten en het knippen van hagen wordt door een marktpartij uitgevoerd. Bij het groenonderhoud komt gemiddeld ruim 7.000 ton maaisel vrij, wat duurzaam wordt verwerkt. En de verwachting is dat in het najaar ongeveer 800 ton aan blad zal worden afgevoerd. Jaarlijks wordt voor een derde deel van het bomenbestand een veiligheidscontrole gedaan en onderhoud (snoei/vervanging) uitgevoerd. Daarnaast wordt aan plaagbestrijding gedaan en worden bermsloten gebaggerd. Ook in 2023 zal aandacht uitgaan naar de gevolgen van de essentaksterfte en eikenprocessierups. Dit zal bestreden worden door het wegsnoeien van dode takken of vellen van de hele boom. De eikenprocessierups zal op basis van het in maart 2020 door u vastgestelde beleid in 2023 worden bestreden.