Om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen, streven we naar permanente verbetering van de luchtkwaliteit. We willen uiterlijk in 2030 voldoen aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2005. De nieuwe WHO-advieswaarden worden momenteel doorberekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Dat kijkt ook wat de gevolgen daarvan zijn voor de ambities en maatregelen. Landelijk nemen we sinds januari 2020 deel aan het nationale Schone Lucht Akkoord (SLA) dat tot 2030 loopt. We hebben ons daarmee gecommitteerd aan de doelen van het SLA, waaronder (nationaal) 50% gezondheidswinst in 2030 ten opzichte van 2016. In 2023 wordt de Europese richtlijn voor luchtkwaliteit herzien. Mogelijk wordt in 2023 ook duidelijk wat dit betekent voor de (nieuwe) Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit en voor het beleid op luchtkwaliteit. Als provincie alleen hebben wij een beperkte invloed op de luchtkwaliteit. Wij werken daarom samen met partners die veelal hetzelfde doel nastreven. Regionaal werken we sinds 2018 samen in de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht regio Utrecht, die loopt tot en met 2023. Om de ambities op gezonde lucht te realiseren is ons voornemen om deze uitvoeringsagenda na 2023 te verlengen tot 2025. Vanuit deze in 2022 herijkte uitvoeringsagenda werken we in 2023 verder aan de thema’s gezondheid en gevoelige bestemmingen, mobiliteit, binnenvaart, houtrook, landbouw, meten met sensoren en burgerparticipatie, internationaal en monitoring en informatie/communicatie. Vanuit het SLA zijn daar in 2022 nieuwe thema’s aan toegevoegd: Vergunningverlening Toezicht en Handhaving industrie, landbouw en mobiele werktuigen. Beoogd resultaat 2023 - De pilot gebiedsgerichte aanpak hoog blootgestelde gebieden met gemeente Utrecht is uitgevoerd.
- In 2023 is het duidelijk welke van de landelijk aanvullende maatregelen houtstook in onze regio toegepast worden door ons en gemeenten.
- Ook in 2023 wordt luchtkwaliteit betrokken bij verkeers- en vervoerplannen, en zijn maatregelen voor verbetering van de luchtkwaliteit opgenomen in het Regionaal Mobiliteitsprogramma
- In 2023 werken we verder aan het concretiseren van walstroompunten, als vervolg op vooronderzoek dat in het najaar van 2022 afgerond is.
- Meten met sensoren en burgerparticipatie: het project Globe wordt verder uitgerold tot maximaal 30 scholen. De actieve regionale burgermeetnetten worden gefaciliteerd om meetresultaten te interpreteren en gebruiken.
- Naar verwachting ligt er eind 2022 een voorstel van de Europese Commissie voor herziening van de Europese richtlijn luchtkwaliteit. Wij zetten ons via het eigen netwerk en Europese samenwerkingsverbanden (zoals het Comité voor de Regio’s en het netwerk AIR) in voor een aangenomen Europese richtlijn luchtkwaliteit die goed past bij het (gezamenlijk geformuleerde) Nederlandse standpunt.
- In 2023 wordt de verkenning naar VTH-industrie afgerond en opdracht geformuleerd aan RUD.
- Kennisdeling over gezonde lucht vindt plaats met gemeenten waaronder de thema’s houtstook, VTH-industrie, gevoelige bestemmingen.
|