De leefomgeving is gezond en veilig

Meerjarendoelen

3.4.4

Er zijn minder geluidbelaste woningen en stiltegebieden zijn beter beschermd

Toelichting op meerjarendoel

De ambitie is de gezondheidsrisico’s voor de inwoners zoveel mogelijk te beperken. De meeste geluidhinder wordt ervaren binnen de bebouwde kom. Gemeenten zijn hier voor een groot deel voor verantwoordelijk. Belangrijk hierbij is de uitvoering van het Beleidsprogramma Gezond en Veilig 2022-2025, waarbij de integrale benadering centraal staat.

Daarvoor willen wij met gemeenten samenwerken en ondersteunen via de verschillende projecten in de Agenda geluid om deze ambitie te realiseren. Met deze projecten worden (innovatieve) oplossingen gevonden voor bestaande lastige geluidsknelpunten.

De provincie is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het verminderen van geluidshinder langs provinciale wegen.  Dit Actieplan Omgevingslawaai provinciale wegen Utrecht 2018-2023 wordt uitgevoerd (zie 5.6.1).

Daarnaast gaan we in 2023 verder met de implementatie van de Omgevingswet. Voor het geluidbeleid zijn twee nieuwe taken relevant, te weten het vaststellen en handhaven van geluidproductieplafonds (GPP's) en de uitvoering van de sanering van hoogbelaste woningen langs provinciale wegen.  

GPP’s zijn theoretische maximale gemiddelde geluidsniveaus die elke 100 m worden berekend, op 50 m afstand aan weerszijden van de weg. Met dit GPP wordt een eenduidige grens aan de toelaatbare hoeveelheid geluid afkomstig van de provinciale weg vastgelegd. Op basis van de vastgestelde GPP’s moet de provincie in 2025 een saneringslijst opstellen. Hierop komen woningen met zeer hoge geluidsbelastingen (binnen bebouwde kom 70 dB, buiten bebouwde kom 65 dB) die op kosten van het Rijk gesaneerd moeten worden. Te denken valt dan aan bron- en overdrachtsmaatregelen en als die niet mogelijk zijn maatregelen aan de gevel met als doel een acceptabel niveau in de woning

We hebben afspraken gemaakt met het ministerie van IenW, waardoor in 2023 al van de subsidiemogelijkheden gebruikt gemaakt kan worden(pre-sanering).   

Stiltegebieden
We continueren de ingezette lijn voor het behoud van het areaal van de stille kernen van stiltegebieden. We toetsen dus nieuwe structurele gemeentelijke ontwikkelingen via het bestemmingsplan/omgevingsplan. Voor wat betreft de incidentele verstoring zijn we zeer terughoudend met ontheffingverlening volgens  de Interim Omgevingswetverordening.  

Beoogd resultaat in 2023  

  • Met de gemeenten voeren we drie projecten uit, waarbij de inzet is gemeentelijke samenwerking met als doel de negatieve gezondheidseffecten van geluid te beperken. Hierbij is het streven om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de WHO-advieswaarden.    
  • De kwaliteit en omvang van stiltegebieden blijft behouden en het areaal van stille kernen blijft gelijk.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08