De leefomgeving is gezond en veilig

Meerjarendoelen

3.4.8

De uitvoering van de  VTH-taken door uitvoeringsdiensten, inclusief toezicht in het buitengebied, is effectiever en efficiënter

Toelichting op meerjarendoel

De provincie heeft het hele takenpakket op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving opgedragen aan de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht, met uitzondering van de groene vergunningverlening. Daarnaast zijn er in onze provincie twaalf Brzo- en RIE-4-bedrijven, waarvoor we de VTH-taken hebben opgedragen aan de gespecialiseerde Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG). RIE-4-bedrijven zijn bedrijven waarin een installatie staat als bedoeld in bijlage I, categorie 4 (chemische industrie), van de Richtlijn industriële emissies.

Uitvoeringsprogramma VTH
In het uitvoeringsprogramma VTH 2023 worden de prioriteiten vanuit het beleid verwerkt tot heldere uitvoeringsafspraken. De basis voor de afspraken zijn vastgelegd in het eind 2021 vastgestelde Beleidsplan VTH 2022-2025. Dit beleidsplan bevat de uitvoerings- en toezichtstrategieën voor vergunningverlening, toezicht en handhaving voor alle overgedragen taken. Met de Big8-sessies wordt de beleidscyclus geoptimaliseerd en vertalen we onze ambities naar concrete uitvoeringsdoelstellingen. Hier zijn ook de andere beleidsvelden bij betroken, onder andere natuur, water, bodem.  
In 2023 zal de Omgevingswet van kracht worden. Dit betekent dat de opdrachtverlening en ook de uitvoering is aangepast aan deze nieuwe wet. In het Uitvoeringsprogramma VTH zijn de afspraken voor de uitvoering opgenomen.   

De grootste verandering is de verschuiving van het bevoegd gezag van de bodemtaken van provincie naar gemeenten. De opdracht voor de uitvoering van de bodemtaken zal de komende jaren geleidelijk afgebouwd worden.   

De taakuitvoering van de RUD Utrecht en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied monitoren we via diverse kritische prestatie-indicatoren. Door periodieke voortgangsoverzichten kan de provincie als opdrachtgever en eigenaar (desgewenst) tussentijds bijsturen.  

Samenwerking in de regio
In aanloop naar de Omgevingswet is een sterke regionale samenwerkingsstructuur opgezet. De regionale samenwerking wordt gestructureerd voortgezet in de lijnorganisatie. Binnen deze regionale samenwerkingsstructuur wordt verder gewerkt aan de uitwerking van de Uitvoerings- en Handhavingsstrategieën, het beleid voor de vergunningverleningstaken binnen natuur en de optimalisatie van de samenwerkingsafspraken zoals vastgelegd in de Intentieovereenkomst. Ook wordt het Uitvoerings- en handhavingsbeleid (VTH beleid) voor de niet-overgedragen taken uitgewerkt en vastgesteld.

In 2023 is er veel aandacht voor het interbestuurlijk programma voor de opvolging van de aanbevelingen van de commissie Van Aartsen en de versterking van het VTH-stelsel. Dit interbestuurlijk programma wordt een samenwerking van het Rijk, VNG, IPO en Omgevingsdienst NL (D-NL), de overkoepelende vereniging van de 29 regionale omgevingsdiensten in Nederland.

Beoogd resultaat 2023

  • Samenwerkingsstructuur Omgevingswet en regionale samenwerking ingericht en functionerend.
  • VTH-beleid voor de niet-overgedragen taken
  • Optimalisatie van het Jaarlijks Uitvoeringsprogramma VTH door Big8 sessies.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08