Ruimte maatschappelijke ontwikkelingen

Meerjarendoelen

1.1.7

Data en digitale toepassingen worden beter benut

Toelichting op meerjarendoel

Wij houden onze systemen actueel om de aansluiting op de landelijke voorziening van het digitale stelsel voor de Omgevingswet te borgen. Dit is wel afhankelijk van de voortgang van de landelijke voorziening. Daarnaast implementeren we toepassingen om te helpen bij het opstellen en uitvoeren van het beleid. Concrete onderdelen hiervan zijn het digitaal objectgericht opstellen en wijzigen van omgevingswetbesluiten, inclusief programma's (inclusief de juridische werkingsgebieden en kenmerken) en de bijbehorende formulieren voor de dienstverlening in het Omgevingsloket. Dit vraagt om sterkere informatie-uitwisseling tussen beleid en uitvoering, zoals vergunningverlening. Daarnaast richten we ons regionaal, interprovinciaal en landelijk op betrouwbare en bruikbare informatie over de leefomgeving (informatieproducten) gericht op een gemeenschappelijke informatiebasis voor de ruimtelijke opgaven.

De verdere ontwikkeling van het instrument ‘digitale tweeling’ (digital twin) dat ons moet helpen bij een veelheid aan gebiedsgerichte vraagstukken is ook een speerpunt. Daarbij maken wij samen met het Rijk en andere partners afspraken over standaarden op het gebied van modellen en informatie. Zo'n digitale kopie van de leefomgeving draagt bij aan de visualisatie van een gebied en simulatie van scenario's voor betere beleidsonderbouwing.  

Daarnaast geven we het meer integraal monitoren van onze doelen vorm. Dit stelt hoge eisen aan ons datamanagement en de informatie-uitwisseling binnen het stelsel en met onze partners en inwoners. Het datamanagement zal zich daarom niet alleen richten op geodata, maar op beleidsdata in brede zin.

Naast deze ontwikkelingen blijft de winkel open; we leveren volgens EU-richtlijnen en landelijke regelgeving aan de daartoe ingerichte registers, zoals INSPIRE, Basisregistraties en Omgevingsloket en zorgen dat we ook de juiste informatie uit landelijke registers gebruiken bij onze processen. We blijven ons portaal Geo-point optimaal benutten om de inwoners en partners een actueel en overzichtelijk beeld te geven van onze data en toepassingen/apps. Wij zullen Geo-point, misschien onder een andere naam, daar waar nodig uitbreiden met ook niet-geodata en toepassingen.    

Beoogd resultaat 2023   

  • Digitale onderdelen van omgevingswetbesluiten en uitvoeringsaspecten zijn onderdeel van onze processen en volgens de vereisten verbonden met het digitale stelsel, het Omgevingsloket. De juridische werkingsgebieden van beleid (geografische duiding) zijn actueel en volgens landelijke eisen.   
  • We hebben een digitale omgeving ingericht voor beleidsdata en visualisatie voor beleidsmonitoring voor onze omgevingsvisie.   
  • Wij passen toegankelijke toepassingen volgens digitale tweeling (digital twin) toe en delen deze om beleidsinformatie, ruimtelijke initiatieven en informatie over de leefomgeving te verbinden. We laten hiermee de impact zien bij de ruimtelijke ordeningsvraagstukken en transitieopgaven waar we als provincie voor staan.   
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08