9. Bestuur

Beleidsdoelen

9.7.3

De transitie naar een klimaatneutrale samenleving wordt concernbreed beter verankerd en gemonitord

Toelichting op meerjarendoel

In oktober 2019 heeft u zich gecommitteerd aan het nationale Klimaatakkoord, voor zover deze maatregelen betrekking hebben op de opgaven in de provincie Utrecht. In de klimaatwet en het provinciale klimaatakkoord is vastgelegd dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, met minimaal 49% is gereduceerd ten opzichte van 1990. Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, is in het coalitieakkoord van het Rijk opgenomen dat dit doel voor 2030 in de Klimaatwet wordt aangescherpt tot tenminste 55% CO2-reductie. Om dit doel ook daadwerkelijk te halen, heeft het kabinet aangegeven zich in het Beleidsprogramma klimaat te zullen richten op 60% reductie in dat jaar. Wat dit betekent voor de provincies dient nog te worden doorvertaald.

Het is ons doel de provincie in uiterlijk 2050 klimaatneutraal te maken; de CO2-uitstoot dient dan netto nul te zijn. Het is onze ambitie hiertoe:

  • vat te krijgen op de samenhang en het effect van klimaatmaatregelen die de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, beperken en afvangen;
  • de ambtelijke coördinatie en samenwerking op klimaatthema’s te intensiveren - een duidelijke, coördinerende en intern / extern verbindende rol draagt bij aan focus en versnelling op de klimaatdoelstelling;
  • klimaat stevig in te bedden in onze cultuur, structuur en strategie.

Met behulp van het model Drawdown is een systeem van emissie en absorptie van broeikasgassen gemodelleerd dat laat zien welke klimaatoplossingen welke potentie en impact hebben. Om zicht te houden op onze bijdrage aan het Klimaatakkoord, coördineren we onze klimaatinspanningen centraal en monitoren we de vorderingen met een eigen klimaatmonitor. Daarbij zorgen we in ieder programma voor inzicht in de doelen, de ontwikkeling in uitstoot en de benodigde beleidsmaatregelen om deze te reduceren, en welke de provincie daarvan kan oppakken.

Met de coördinatie, inbedding, modellering en monitoring zorgen we voor een integrale klimaataanpak. Door daarnaast onze samenwerking met andere provincies, gemeenten en partners op het gebied van klimaat te versterken, geven we zowel in- als extern uitvoering aan motie 100 ‘Klimaat centraal’ (2021/100), motie 74 ‘Behalen klimaatdoelen’ (2021/74), motie 117 ‘Verken mogelijkheden Utrechtse klimaattop’ (2021/117) en motie 79 ‘Code Rood voor Klimaat, uitwerken op maat’ (2022/79).

Beoogd resultaat 2023

  • Een verdere uitbreiding en verfijning van de klimaatdasboards.
  • Ontwikkeling van scenario’s voor verdere broeikasreductie en -absorptie, met een overzicht van de verwachte ontwikkeling in uitstoot en provinciale instrumenten om bij te dragen aan de benodigde reductie.
  • Een eerste uitwerking van een Plan-do-check-act-cyclus en/of Planning & Control-cyclus voor de beheersing van maatregelen op het gebied van CO2eq-reductie en -absorptie in ieder programma.
Deze pagina is gebouwd op 09/29/2022 15:43:06 met de export van 09/29/2022 15:15:08